היסוד השבועי "כוחו של הכלל"-פרשת ויצא

[four_fifth]

כל אדם מרגיש את עצמו כישות נפרדת- עם רצונות, מחשבות ורגשות משלו. לכן כשבאים לדבר אתו על אהבת הזולת, קשה לו הדבר. השבוע היסוד השבועי עוסק בחשיבותה של עבודה במסגרת של כלל, של חברה, הפועלת בתוכה ביחסי גומלין של אהבה.


[/four_fifth]
[one_fifth_last]
מאת יוני כהן מתוך יסוד פרשת ויצא מספרו של הרב אדם סיני התורה, האדם ומה שביניהם
[/one_fifth_last]
[one_fifth][/one_fifth]
[three_fifth]

אנו עדים, לצערנו הרב, לתופעות לא פשוטות של התמכרויות שונות- סיגריות, סמים, אלכוהול ועוד. לשמחתנו- ישנם מרכזי גמילה שונים הבאים לעזור לאותם אנשים מכורים להשתחרר מהמצב בו הם נתונים ולהיוולד למציאות חדשה- נקייה מהחומר ההורס את חייהם.
נשאלת השאלה: מדוע צריך את מרכזי הגמילה הללו? לכאורה אם אדם הגיע למסקנה שהוא צריך להפסיק לצרוך חומר מסוים או להתנהג התנהגות מסוימת והוא חווה על בשרו את הנזק שזה גורם, הוא יכול להחליט שיותר הוא לא עושה את זה, וזה היה מספיק. אבל אנו יודעים שלא כך הדבר. הרוב המוחלט של האנשים שניסו להיגמל לבד חזרו, במוקדם או במאוחר, להרגלם הפסול. לכן מרכזי הגמילה, העושים עבודת קודש, פועלים בקבוצות תמיכה, ומכאן הצלחתם.
וכאן הגענו ליסוד שלנו: כוחו של הכלל. כמו בהתמכרות לסמים, אדם שגילה נקודת אמת בחייו והחליט לחיות על פיה, צריך לעבוד בקבוצות. כוחו של היחיד חלש ודל מכדי להכיל את כל המאווים הנפשיים המתעוררים כשבאים לעשות את השינוי המיוחל, כדי להתגבר על היצר הרע.
לכן ברגע שהפרט בא לעבודה במסגרת של קבוצה, של הכלל, הוא מקבל כוחות ממנו. הוא נתרם מהפרטים הנכללים באותה ישות משותפת ומאיחוד הכוחות גם יחד. במצב כזה יש לו כבר את היכולת להתמודד עם המכשולים הנקרים בדרכו.
לכלל יש גם חוקים משלו המחייבים את הפרטים בתוכו. דבר זה נועד לשמור על הפרט מלסטות מהמטרה שלשמה הוא נכנס לאותה קבוצה.

איך צריכה להיות בנויה קבוצת עבודה?

ראשית- מחויב שתהיה מטרה משותפת לאותה קבוצה שסביבה הם מתאחדים. על הפרטים לזכור שאת כל כוחם הם מקבלים מהכלל, וככזה כל פרט צריך לתת מכוחו ולהזין את הכלל.
ישנם שני חוקים יסודיים והכרחיים להתנהלות נכונה של קבוצה:
נתינת עזרה אך ורק דרך הכלל. כלומר כשאני בא לעזור לחבר בתוך הקבוצה, אני לא עושה זאת לפרטיות שלו מצד עצמו, אלא אך ורק מצד היותו חלק מהכלל המשותף. החיזוק של היחיד הנו חשוב בה במידה וזה תורם לישות המשותפת. ברור לכל בר דעת שאם אעזור לחברי ועם העזרה הזאת הוא ישתמש נגד הכלל, שאין לעזור לו.
ככול שיותר נותנים לכלל, נתרמים ממנו יותר. לא פעם אנו שומעים אנשים שמרבים להתלונן על אחרים. מי הם אותם אנשים? אלו המנותקים משאר האנשים, מהעשייה למען הכלל. ככול שהאדם עושה יותר למען הכלל, כך הוא מתחבר אליו יותר מבפנים וממילא התמורה הרוחנית שהוא מקבל ממנו גבוהה יותר. אתם מוזמנים להגביר את תשומת ליבכם כאשר אנשים מדברים על המדינה: מי מרבה לעשות ביקורת ומי פחות?
מפאת קוצר היריעה, אין בידינו לגעת בעוד נושאים מאוד מאוד חשובים הקשורים לענייננו, כגון: מהו ההבדל בין 'שותפות למטרה' ל'מטרה משותפת' או: האם אפשר להתחבר סביב מטרה אנוכית? ועוד. אנו מזמינים אתכם לפתוח את הספר "התורה, האדם ומה שביניהם" כדי להשלים את העניין, וכך לקבל תמונה רחבה ומדויקת יותר של היסוד החשוב הזה.

שבת שלום!
[/three_fifth]
[one_fifth_last][/one_fifth_last]